Direct naar de contentDirect naar de footer
'

'

Bouw eerste energieneutrale hotel bijna afgerond

Deventer – Roos en Paul van der Valk geven een uitleg over wat Van der Valk Deventer duurzaam en uniek maakt. Het gebouw wordt volledig energieneutraal en aardgas is niet voorhanden op het nieuwe bedrijvenpark A1.

De warmte opwekking wordt beperkt door in te zetten op maximale warmteterugwinning van interne energiestromen. Het KAT-systeemt.b.v. warmteterugwinning uit de keukenafzuiglucht zorgt hier voor een energiereductie van +/-40%. Alle warmte welke vrijkomt van de koel en vriesinstallaties zullen nuttig worden gebruikt voor de verwarming van het warme tapwater. Het KAT-systeem maakt gebruik van een speciale, door de Universiteit Twente ontwikkelde vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vloeistof bestaat volledig uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten niet meer aan de kanaaloppervlakten. Het KAT-filter vangt de vloeistof af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen op de koude toevoerlucht. Zo besparen wij tot 80% op de warmtevraag. De energiekosten zijn aanzienlijk lager en schoonmaakkosten van de afzuigkanalen blijven achterwege. KAT minimaliseert zo tevens het brandgevaar en ontgeurt de lucht tot 90%.

“Als familie zien we het toekomstbestendig werken terug in de manier waarop we bouwen. Dat doen we mede door een WKO-warmtepompsysteem voor de koeling en verwarming van het gebouw. De ventilatie regelen we op basis van CO2 en is onze LED-verlichting energiezuinig in gebruik. Alle kozijnen zijn voorzien van triple glas en wordt er gewerkt met materialen die FSC gecertificeerd zijn. We kijken altijd vooruit. We vinden het belangrijk om nieuwe duurzame relaties aan te gaan. Dit project is medemogelijk gemaakt door de provincie Overijssel door het verlenen van subsidies. We willen gebruik maken van elkaars kennis en hierin samen optrekken. Dit project is hier een perfect voorbeeld van. ’’